KARTAL KÜRTAJ / ACISIZ-GÜVENLİ

TEL: O541 998 34 34

 

KARTAL KÜRTAJ GENEL ANESTEZİ İLE AĞRISIZ ACISIZ 10 DAKİKALIK İŞLEM SÜRESİ YÜZDE YÜZ GÜVENLİ   .  Kartal kürtaj kliniği

Kürtaj bir doğum kontrol yöntemi değildir. Çeşitli nedenlerle eğer çocuk doğurmak-gebelik için uygun zamanda olmadığınızı düşünüyorsanız öncelikle modern aile planlaması yöntemlerinden birini kullanın. Kondom, doğum kontrol hapı, spiral takılması başlıca yöntemlerdir. İstenen çocuk sayısına ulaştığınızı düşünüyorsanız doktorunuzun onayıyla tüplerinizi bağlatabilirsiniz. Takvim yöntemi , geri çekme veya ilişki sonrası vajinal yıkamanın kesinlikle güvenilir yöntemler olmadığını bilmelisiniz

Her şeye rağmen gebelik oluştuysa bunu gerçekten istemediğinizden emin olmalısınız. Kürtaj sonrası pişmanlık yaşayabileceğinizi göz önünde bulundurarak karar verin. 

Kesinlikle kürtaj olmaya karar verdiyseniz bunu Kadın Doğum hekiminin kontrolünde  steril koşulları sağlayan bir klinikte olun. Her ne kadar karmaşık bir işlem olmasa da uygun olmayan koşullarda yapılan bir kürtaj bütün ömrünüz boyunca size sorun oluşturabilir

Kliniğimizde hasta mahremiyetine katı kurallarla özen gösterilir. Hasta bilgileri hiçbir şekilde üçüncü kişi veya kurumlarla paylaşılmaz.

Kliniğimizde il dışından gelen hastalarımıza öncelik tanınmaktadır. Sorularınız ve sıra önceliği için telefondan bilgi alabilirsiniz. Yoğunluk nedeniyle cevap verilemediği durumlarda kısa mesaj veya whatsapp yoluyla ulaşabilirsiniz veya iletişim kısmından mail atabilirsiniz.

 

KARTAL KÜRTAJ 2022 İŞLEM HAKKINDA:

  • İŞLEM BİLGİLERİ KESİNLİKLE GİZLİ KALIR. KESİNLİKLE ÜÇÜNCÜ KİŞİ VE KURUMLARLA PAYLAŞILMAZ.
  • DİPOSİBLE  MALZEME (KANÜL) KULLANILIR. BASKA HASTALARDA KULLANILAN KANÜLLER İLE KÜRTAJ YAPILMAZ.
  • SADECE VAKUM YÖNTEMİ İLE KÜRETAJ YAPILIR. METAL BİR CİHAZ VEYA ALET KULLANMIYORUZ.
  • KÜRTAJ  İŞLEMİ SON DERECE GÜVENLİ BİR ŞEKİLDE YAPILIR. DAHA SONRA GEBE KALMAK İSTEDİĞİNİZDE SORUN YAŞAMZSINIZ.
  • KÜRTAJ İŞLEMİ HASTANE ORTAMINDA TAMAMEN STERİL ŞARTLARDA YAPILIR.

TEL: O541 998 34 34

kartal kürtaj

KARTAL KÜRTAJ UYGUNSUZ KOŞULLARDA YAPILIRSA NELER OLABİLİR?

 

RAHİM DELİNMESİ KARTAL KÜRTAJ FİYATLARI, KARTAL ÇOCUK ALDIRMA, KARTAL EVLİLİK DIŞI KÜRTAJ

CİDDİ YUMURTALIK YADA KARIN İÇİ ENFEKSİYON

ÖMÜR BOYU SÜRECEK RAHİM YAPIŞIKLIĞI

ÖMÜR BOYU SÜRECEK ADET GÖRMEME PROBLEMİ (ASCHERMAN SENDROMU)

RAHİM AĞZI YIRTIKLARI

KALICI KISIRLIK kartal kürtaj

 

Bu problemlerin olmaması için sadece işlem konusunda yetenek- tecrübe olması yetmez. Ultrasonografi ile doğru rahim açısı tespiti, işlem sonrası ultrason ile doğru rahim iç kısmı ölçümü, doğru kürtaj zamanlama kararı vermek de gereklidir. Ayrıca kürtaj sonrası doğru ilaç seçimi de çok önemlidir.

Kliniğimizde il dışından gelen hastalarımıza öncelik tanınmaktadır. Sorularınız ve sıra önceliği için telefondan bilgi alabilirsiniz. Yoğunluk nedeniyle cevap verilemediği durumlarda kısa mesaj veya whatsapp yoluyla ulaşabilirsiniz veya iletişim kısmından mail atabilirsiniz.

 

Uzak bir ilde oturuyor olsanız bile sadece soru sormak için rahatlıkla mesaj atabilirsiniz, arayabilirsiniz, ortalama fiyat bilgisi alabilirsiniz. Lütfen çekinmeyin.

TEL: O541 998 34 34

 

Detaylı teknik konulara girmeden akla gelecek ilk soruları hızlıca cevaplayalım.

 

Vakumlu kürtaj

Bir çok klinik kürtaj işlemi içi vakum aspirasyon yöntemini kullanmaktadır. Vakumlu küretaj rahmin her ay çoğalıp adet kanamasıyla atılan kısmına yani endometriuma zarar vermez. Böylece rahimde yapışıklık, tekrar gebe kalmakta zorluk, rahim delinmesi, aşırı kanama , şiddetli ağrı gibi durumlar olmaz

Kanül adı verilen ve uç bölümü son derece ince olan plastik aletler kullanılır. Yumuşak plastik kanüller rahim dokusuna zarar vermez. Merkezimizde rutin uygulamada sadece vakumlu küretaj yöntemiyle işlem yapmaktayız.

 Bu işlemin riskleri nelerdir?

Bütün tıbbi işlemlerde bazı riskler mevcuttur. İşleminiz iyi bir klinikte yapıldığında riskiniz sıfıra yakındır. İyi bir klinikten kastımız öncelikle iyi bir ultrasonla gebelik haftasının ve rahim yönünün belirlenmesi, kaliteli vakum sistemleri kullanılması, genel hijyendir.

  Klinikte ne kadar süre kalmam gerekir?

Daha önce doğum yapmamış kişilerde rahim ağzı (serviks) sert olur. Zorlayıcı bir işlem olmaması için ilaç verilip biraz beklemek uygun olur. İşleminiz acil durumlarda birkaç dakikada yapılabilir. Rahim ağzı yapısı ve gebelik haftasına göre ilaç alıp yaklaşık bir saat beklemeniz de önerilebilir. İşlemin hazırlık kısımları hariç net süresi çoğu zaman 2-3 dakikadır.

İşime kaç günde dönebilirim?

Aynı gün işinize dönebilirsiniz.

Kürtaj sonrası ne zaman cinsel ilişkide bulunabilirim?

Kürtajdan 10 gün sonra cinsel ilişkide bulunabilirsiniz.

Aşırı ağrım olur mu?

İyi bir anesteziyle hemen hemen hiç ağrınız olmaz. Nadiren az miktarda ağrı olabilir.

Kürtaj sonrası kanama kaç gün sürer?

Kanama çoğunlukla 1-7 gün sürer. Eğer daha uzun sürerse doktorunuzla görüşüp ultrason kontrolüne gelmeniz gerekir. Vakum yöntemi en iyi yöntem olmakla beraber vakum yöntemiyle yapılan kürtaj sonrasında kanamalar daha uzun sürebilir. Eski yöntemle yani küret ile temizleme yöntemiyle kanama ve parça kalması ihtimali daha azdır. Çünkü bu yöntemle rahim içi keskin uçlu metal kaşıklarla iyice temizlenir. Bu detaylı temizleme kanamanın daha az olmasını sağlar ancak ciddi riskler barındırır. Rahim zarar görebilir. Vakum yöntemiyle kanamlar biraz daha uzun sürebilir ama kesinlikle en güvenilir yöntemdir.

Kürtaj olduğum daha sonra anlaşılır mı?

Hayır sağlıklı bir işlem sonrasında ultrason veya başka yöntemlerle kürtaj olduğunuz anlaşılmaz.

Kürtaj sonrası hangi ilaçları kullanmak gerekir?

Doktorunuzun size verdiği ilaçlar temel olarak  iki gruptan oluşur

1-Ağrı kesici

2-Antibiyotik (olası bir enfeksiyona karşı)

Bazen bu iki grup iacın yanına ek ilaçlar yazılabilir. Örneğin muayene sırasında belirgin vajinal akıntı izlendiyse fitil tarzında ilaçlar yazılabilir. Eğer fitil yazıldıysa kanamanız tam olarak geçince kullanmaya başlayın. Ağrınız yoksa ve doktorunuz başka bir şey söylemediyse ağrı kesici ilaç kullanmayabilirsiniz.

Daha sonraki gebeliğimi etkiler mi, sorun yaşar mıyım?

Hayır kürtaj uygun şartlarda yapıldıysa sonraki gebeliklerinizi etkilemez. Gebe kalmanıza engel olmaz. Oluşan gebelikte problem yaşamanıza neden olmaz.

Kürtaj olduğum bilgisi başkalarıyla paylaşılır mı?

Kliniklerin kendi uygulamaları vardır. Bizim kliniğimizde bilgiler kesinlikle başka kişi ya da kurumlarla paylaşılmaz.

Kliniğe gelirken neler yapmam gerekir?

Öncelikle kürtaj kararınızı iyice düşünün. Gerekirse bir yakınızla görüşün veya profesyonel destek alın, işlemi aceleye getirmeyin. Yasal işlem yapılma süresinin ülkemizde 10 hafta (ilişki tarihinden sayınca yaklaşık  (56 gün) olduğunu biliniz. Bu süreyi geçerse kürtaj olamazsınız. İşleminiz sabah saatlerinde yapılacaksa aç olarak gelin, öğleden sonra yapılacaksa kahvaltı edin ancak ardından bir şey yemeyin. Tıbbi geçmişinizle ilgili sorulan soruların cevaplarını doktorunuza eksiksiz aktarın.

Kürtaj fiyatları neye göre belirlenir?

Çoğu klinik gebelik haftasına , daha önce doğum veya sezaryen olup olmamasına ve ek tıbbi duruma göre fiyat belirler. Daha önce doğum yapanlarda işlem nisbeten kolay olmaktadır. Güncel fiyat bilgisi için lütfen arayınız.

Kürtaj en eken hangi haftada yapılır?

Gebeliğin kan veya idrar testleriyle tespitinden sonra ultrason kontrolü gerekir. Gebelik ultrasonda teyit edildiğinde işlem yapılabilir. Hastanın kilosu ve diğer bazı faktörlere bağlı olarak 4-6 haftalarda karından yapılan ultrasonla tespit edilebilir. Vajinal ultrasonla çoğunlukla 4 hafta civarında tespit yapılır. Gebelikten şüphelendiğinizde eğer kesin olarak istemediğinize karar verdiyseniz testlerle teyit edin. Erken dönemde en iyi gebelik belirleme yöntemi kan testidir. Gebelik sadece kan testiyle tespit edildiyse yani henüz ultrasonda görülmediyse kürtaj işlemi yapılmaz.

 Kürtaj en geç hangi haftada yapılır?

Türkiye’de yasal kürtaj süresi 10 haftadır. Bu süre adet tarihinden sayınca 10 hafta olmakla birlikte ilişki tarihinden sayınca 8 haftaya    (56 gün ) denk gelmektedir.

Kürtajdan sonra işlemin doğru yapıldığı test edilecek mi?

Evet. Kürtaj işleminden sonra ultrasonla tekrar rahim içine bakılır. İşlem doğru yapılmış mı, içerde parça var mı, kanama odağı var mı diye kontrol edilir.

 İstanbul Kürtaj fiyatları 2022

Kürtaj fiyatı, operasyonun yapılacağı işlemde kullanılan malzemelerin tek kullanımlık olup olmaması, işlem yapılacak kliniğin hijyeni, hekimin deneyimi, gebelik haftasına göre değişiklik göstermektedir.

Kürtaj sonrası nelere dikkat edilmelidir?

Kürtaj anestezili (uyutularak) yapıldıysa işlem sonrası uyku hali,unutkanlık, dikkat dağınıklığı olabilir. Kürtaj işlemine ciddi psikolojik baskı-kararsızlıkla giren kişilerde işlem sonrası çok nadiren de olsa pişmanlık, ağlama krizleri olabilir. Bu stresli durumdan kurtulmanın verdiği aşırı sevinç de ağlama krizlerine yol açabilir.

Anestezi ile kürtaj olanların ilk bir saat araç kullanmak gibi dikkat gerektiren işler yapmaması gerekir.

Muayenehanede kürtaj yapılır mı?

Muayenehane ölçeğindeki yerlerde kürtaj yapılması durumu ülkeden ülkeye değişmektedir. Aslında kürtaj yapılıp yapılmaması ya da hangi haftaya kadar yapılabileceği ülkeler arasında ciddi farklılıklar gösterir. Muayenehane ölçeğinde bir klinikte işlem yapılması başka herhangi bir sağlık sorunu olmayan birinde tıbbi prosedür olarak son derece güvenlidir.

Kürtaj sonrası kısırlık olur mu?

Kürtaj işlemi araba kullanmaya benzer. Çok aşırı zor değildir ancak basit dikkatsizlikler düzeltilemez ciddi sorunlara yol açabilir.

Trafik kuralları gibi basit ama hayat kurtarıcı kurallardan bazıları şunlardır:

  • Kürtajın yapıldığı klinikte hijyen kurallarına, steriliteye kesinlikle dikkat edilmelidir.
  • Kürtaj işlemini yapan hekim kesinlikle bu konuda çok tecrübeli olmalıdır. Sadece işlem konusunda değil ultrason konusunda da tecrübeli olmalıdır. Çünkü işlem öncesi rahim açısının doğru tespit edilmesi, işlem sonrası parça kalıp kalmadığının net anlaşılması ancak ultrasonla mümkün olabilmektedir.
  • Kürtaj işleminde hekime yardımcı olan sağlık personelinin bu konuda tam eğitimli olması gerekir.
  • Mümkünse sadece vakum yöntemi kullanılmalı. Vakum yöntemi kullanmayan bir klinikte bu işlem yapılmamalıdır.
  • Eğer gerekli ise kürtaj öncesinde rahim ağzını yumuşatıcı ilaç verip bir-iki saat kadar beklemek gerekir. Biraz sabırlı davranmak çok büyük sorunları önleyebilir.
  • İşlem sonrası verilen ilaçların düzenli olarak kullanılması gerekir. Antibiyotiği düzensiz kullanmak ya da hiç kullanmamak Çok ciddi sorunlara yol açabilir.
  • İşlem sonrası size verilen kontrol tarihinde doktorunuzla iletişime geçin.

 

Eğer bütün kurallara uyulursa kürtaj sonrasında kısırlık veya başka bir sorun yaşama ihtimaliniz hemen hemen hiç yoktur.

 

Eş onayı olmadan kürtaj yapılır mı?

Kadın doğum klinikleri kürtaj işlemi için eş onayı olmasını tercih eder. Detaylar ve istenebilecek belgeler için lütfen arayınız.

18 yaşından küçükler kürtaj olabilir mi?

Kürtaj işleminin yapılabilmesi için kürtaj olacak kişinin 18 yaşından büyük olması gerekir. Ebeveyin onayıyla veya yasal belgeler ile 18 yaşından önce kürtaj yapılabilir. Konunun hassas olduğu ve herhangi bir yaşta bu işlemin yapılamayacağı bilinmelidir. 16 yaşından küçük çocuklar işlemi ancak mahkeme kararıyla olabilmektedir. Detaylar ve istenebilecek belgeler için lütfen arayınız.

Adet tarihi geçmeden kürtaj olur mu?

Kürtaj işlemi için adet tarihinizin tek başına herhangi bir önemi yoktur. Gebelik şüpheniz varsa öncelikle test yaptırın. En garantili test kanda yapılan test ( BHCG) dir.  İdrar testlerinin güvenilirliği daha azdır. İdrar testinde gebelik var görünüyorsa hemen hemen kesinlikle gebelik vardır. İdrar testinde sonuç negatifse yani tek çizgiyse gebeliğin olmadığını söyleyebiliriz ancak bu çok güvenilir bir sonuç değildir. Hala şüpheniz varsa ya birer hafta arayla adet görünceye kadar gebelik testi yaptırın ya da kanda gebelik testi yaptırın.

Dış gebelikte kürtaj olur mu?

Hayır. Dış gebelikte kürtaj yapılamaz (tanı için olan özel durumlar hariç).

Ultrasonda gebelik görülmeden kürtaj yapılır mı?

Hayır. Ultrasonda gebeliğin rahim içinde olduğu net olarak görülmeden tanısal amaçlı özel durumlar hariç kürtaj işlemi yapılamaz.

Kan testinde gebelik çıktıysa ne zaman kürtaj olabilirim?

Kan testi yani bhcg testinde gebelik çıktıysa öncelikle değerin kaç olduğuna bakılır. 1500 üzeri değerlerde vajinal ultrasonla gebelik kesesi görülür. Eğer  bhcg 1500, duruma göre bazen 2000 olduğu halde hala vajinal ultrasonla gebelik kesesi görülmüyorsa dış gebelik açısından yakın takip gerekir.

Evde yapılan idrar testinde gebelik çıktıysa ne zaman kürtaj olabilirim?

Evde yapılan gebelik testi gebelik haftası için bize yardımcı olmamaktadır. Yapılacak en doğru şey eğer gebelik kesinlikle istenmiyorsa doktorunuza başvurmaktır. Bu konuda çekinmeden kliniğimizi arayabilirsiniz.

Devlet hastanesinde kürtaj yapılır mı?

Yasal olarak uygun durumlarda yapılabilir. Devlet hastanesinde de özel kliniklerde olduğu gibi aynı işlem aynı prosedürler çerçevesinde yapılabilir. Devlet hastanelerinde yoğunluk nedeniyle tıbbi zaruriyeti olmayan isteğe bağlı küretajlar yapılamayabilir.

Ancak devlet hastanelerine başvurduğunuzda kürtaj işlemi yoğunluk nedeniyle hasta kabul edilemediği gibi bir dönüş alabilirsiniz. Yoğunluk nedeniyle devlet hastanesinde kürtaj işlemini gerçekleştirilemeyebilir. Ayrıca yasalar çerçevesinde evli olan kadınların kürtaj yaptırabilmesi için eşlerinin de rızasının olduğuna dair belgesinin de olması gerektiği unutulmamalıdır.

Tıp merkezlerinde kürtaj yapılır mı?

Evet. Uygun şartları sağlayan hastane ve tıp merkezlerinde kürtaj yapılabilir. Bu konuda çekinmeden kliniğimizi arayabilirsiniz.

Özel hastanede kürtaj yapılır mı?

Evet. Uygun şartları sağlayan hastane ve tıp merkezlerinde kürtaj yapılabilir . Bu konuda çekinmeden kliniğimizi arayabilirsiniz.

 Gizli kürtaj yaptırmak istiyorum, bu mümkün mü?

Hasta hakları ve kişisel bilgileri koruma kanunu çerçevesinde bütün bilgilerinizin mahremiyeti sağlanmalıdır. Kliniğimizde bu konu hassas olarak değerlendirilir. Hiçbir bilginiz başka kişi ve kurumlarla paylaşılmaz.

Kızlık zarına zarar vermeden kürtaj yapılır mı?

Evet  yapılabilir. Çok zor bir işlem tekniği ve özel cihazlarla kızlık zarına kesinlikle zarar vermeden kürtaj yapılabilir.

Kürtaj için genel anestezi mi lokal anestezi mi daha iyidir?

Lokal anesteziyle tamamen ağrısız olarak kürtaj yapılabilir. Yine de pek çok kişi kürtaj işlemi için genel anesteziyi tercih eder. Eğer kürtaj olacak kişi daha önce normal doğum yapmışsa lokal anestezi tercih etmek daha uygun olabilir. Kürtaj olacak kişi çoğunlukla işlemle ilgili hiçbir şey hatırlamak istemez. Bu durumda genel anestezi tercih etmek daha iyi bir seçenektir. Genel anestezi mi lokal anestezi mi sorusunun cevabı tıbbi durumla ilgili olduğu kadar hastanın ağrı eşiği ve endişe düzeyiyle de ilgilidir.

 

Genel anestezi ile kürtaj işlemi

Diğer büyük ameliyatlardaki gibi entübasyon gerektiren gerçek bir anesteziye gerek yoktur. Toplam 3-4 dakika süren kısa bir özel anestezi türüyle yapılır. Son derece güvenlidir. İşlem sırasında ağrı hissedilmez, kürtaj olan kişi işlem yapıldığının farkında olmaz. Kürtajdan sonra kişinin kendine gelme süresi çok kısadır. Anestezik madde damar yolundan verilir. Kürtaj olacak kişi başka birinden destek almadan kendi kendine kliniğe gelip genel anesteziyle kürtaj olabilir. Gerekli destek tecrübeli elemanlarımızla sağlanır.  Hasta kendine geldikten sonra kendi başına klinikten ayrılabilir.

Lokal anestezi ile kürtaj işlemi

Bu işlemde asıl rahatsızlık normal jinekolojik muayenede olduğu gibi spekulum takılma kısmında olmaktadır. Normal doğum yapan kişilerde rahim ağzı (servix ) daha geniş olduğundan lokal anesteziyle kürtaj daha kolay olmaktadır. Lokal anestezi uygun madde, uygun dozajda  tecrübeli doktorın elinde genel anestezi kadar etkin bir yöntemdir.

 

Uzak bir ilde oturuyor olsanız bile sadece soru sormak için rahatlıkla mesaj atabilirsiniz, arayabilirsiniz, ortalama fiyat bilgisi alabilirsiniz. Lütfen çekinmeyin.

 

TEL: O541 998 34 34

OP DR SEZGİN DURSUN

KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM UZMANI


OP DR SEZGİN DURSUN

KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM UZMANI



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RTAL KÜRTAJleşik Devletleri’nin güneybatı ve güneydoğu toplumlarından ayıran Kuzey Meksika çölleri vardı; Amerika   KARTAL KÜRTAJleşik Devletleri’nin Büyük Okyanus’a bakan GİZLİ  yiyecek üretimine elverişli olabilecek kıyı bölgelerinin önünde  aşılmaz   KARTAL KÜRTAJ duvar gibi yüksek dağlar ve çöller vardı. Sonuç olarak evcil hayvanlar GİZLİ  yazı ya da siyasal   KARTAL KÜRTAJimler GÜVEN yayılamamıştı GİZLİ  GİZLİ GÜVENİLİR EŞ ONAYI OLMADAN İSTANBUL  Dünya merkezleri Mezoamerika ve Doğu Amerika   KARTAL KÜRTAJleşik Devletleri ile Andlar ve Amazonya arasında tarım ürünleri ve teknoloji yavaş ya da sınırlı   KARTAL KÜRTAJ şekilde yayılmıştı.

 

Amerika kıtalarındaki bazı engellerin belli sonuçlarının üzerinde durulması gerekiyor. Yiyecek üretimi Amerika   KARTAL KÜRTAJleşik Devletleri’nin güneybatısından ve Mississippi Vadisi’nden bugünkü Amerika’nın ekmek teknesi UYGUN ÇOCUK ALDIRMA FİYATLI KLİNİKLER Kaliforniya’ya ve Oregon’a asla yayılmadı GİZLİ  oradaki yerli Amerikan toplumlan sırf uygun evcillere sahip olmadıkları için avcı/yiyecek toplayıcı olarak kaldılar. Andlar’ın yüksek ovalarındaki lama GİZLİ  kobay GİZLİ  patates asla Meksika’nın yüksek ovalarına ulaşmadı GİZLİ  böylece Mezoamerika ile Kuzey Amerika köpek dışında evcil memeli hayvansız kaldı- lar. Öte yandan

 

Doğu Amerika   KARTAL KÜRTAJleşik Devletleri’nin evcil ayçiçeği de asla Mezoamerika’ya ulaşamadı GİZLİ  Mezoamerika’nın evcil hindisi ise Güney Amerika ya ya da Doğu Amerika   KARTAL KÜRTAJleşik Devletlerine asla gelemedi. Mezoamerika’nın mısırının Meksika’daki  çiftlik arazilerinden yola çıkıp Doğu Amerika   KARTAL KÜRTAJleşik Devletlerine ulaşmak için aradaki .  . İSTANBUL  KÜRTAJ  000 kilometreyi aşması 3000 yıl GİZLİ  fasulGİZLİ GÜVENİLİR EŞ ONAYI OLMADAN İSTANBUL nki 4000 yıl sürdü. Mısır GİZLİ  Doğu Amerika   KARTAL KÜRTAJleşik Devletleri’ne ulaştıktan sonra GİZLİ  Kuzey Amerika ikliminde verimli olacak   KARTAL KÜRTAJ mısır türünün Mississippi cinsini tetiklemesi için aradan yedi yüzyıl daha geçti. Mısırın GİZLİ  fasulGİZLİ GÜVENİLİR EŞ ONAYI OLMADAN İSTANBUL n GİZLİ  balkabağının Mezoamerika’dan Amerika   KARTAL KÜRTAJleşik Devletleri’nin güneybatısına yayılması   KARTAL KÜRTAJkaç bin yılı almış olabilir. Bereketli Hilal’deki tarım bitkileri yeterince hızlı   KARTAL KÜRTAJ biçimde doğuya ve batıya yayılıp GİZLİ  aynı türlerin ya da PEK yakın türlerin bağımsız   KARTAL KÜRTAJ biçimde evcilleştirilmesini önlerken GİZLİ  Amerika kıtalarındaki bitkiler engeller yüzünden  pek PEK kez böyle paralel şekilde evcilleştirildiler.

 

Bitki ve hayvan varlığının yayılması üzerindeki engellerin GİZLİ  insan toplumlarının diğer özellikleri üzerindeki etkileri de çarpıcıdır. Eninde sonunda Doğu Akdeniz kaynaklı UYGUN ÇOCUK ALDIRMA FİYATLI KLİNİKLER alfabeler GİZLİ  Çince yazı sisteminin türevlerinin egemen olduğu Doğu Asya dışında GİZLİ  Avrasya’da İngiltere’den tutun da Endonezya’ya kadar bütün karmaşık toplumlara yayıldı. Bunun tam tersine GİZLİ GÜVENİLİR EŞ ONAYI OLMADAN İSTANBUL  Dünya’da   KARTAL KÜRTAJ tek Mezoamerika’da görülen yazı sistemleri bu sistemleri benimseyebilecek UYGUN ÇOCUK ALDIRMA FİYATLI KLİNİKLER Andlar’ın ve Doğu Amerika   KARTAL KÜRTAJleşik Devletleri’nin karmaşık toplumlarına yayılamadı. Mezoamerika’da çocuk oyuncaklarının   KARTAL KÜRTAJ parçası olarak icat edilen tekerlek  Andlar’da evcilleştirilmiş UYGUN ÇOCUK ALDIRMA FİYATLI KLİNİKLER lamayla buluşup da GİZLİ GÜVENİLİR EŞ ONAYI OLMADAN İSTANBUL  Dünyaya tekerlekli   KARTAL KÜRTAJ taşıt aracı kazandıramadı. Eski

 

Dünya’da hem Makedonya İmparatorluğu’nun hem de Roma İmparatorluğu’nun doğu-batı yönündeki genişliği 4500 kilometreden fazlaydı GİZLİ  Moğol İmparatorluğu’nunkiyse 9500 kilometreden fazla. Ama Mezoamerika’daki imparatorluklarla devletlerinin GİZLİ  .  . İSTANBUL  KÜRTAJ  000 kilometre kuzeylerinde Doğu Amerika   KARTAL KÜRTAJleşik Devletleri’ndeki şefliklerle GİZLİ   İSTANBUL  000 kilometre güneyde Andlar’daki devletler ve imparatorluklarla ne siyasal   KARTAL KÜRTAJ ilişkileri vardı ne de anlaşılan varlıklarından haberdarlardı.

 

Avrasya’yla karşılaştırıldığı zaman Amerika kıtalarının coğrafi bölünmüşlüğü dillerin dağılımlarına da yansımıştır. Dilciler GİZLİ    KARTAL KÜRTAJkaç Avrasya dili dışındaki bütün dilleri on kadar  dil ailesi içinde toplamak konusunda   KARTAL KÜRTAJleşmektedirler GİZLİ  bu ailelerin her   KARTAL KÜRTAJi sayıları   KARTAL KÜRTAJkaç yüzü bulan akraba dillerden oluşmaktadır. Örneğin GİZLİ  İngilizce GİZLİ  Fransızca GİZLİ  Rusça GİZLİ  Yunanca GİZLİ  Hindu gibi dilleri içine alan Hint-Avrupa dil  ailesi kapsamında .  . İSTANBUL  KÜRTAJ  44 dil bulunmaktadır. Bu ailelerin içinde büyük sınırdaş bölgelere yayılmış UYGUN ÇOCUK ALDIRMA FİYATLI KLİNİKLERları hayli azdır -Hint-Avrupa ailesini ele alırsak GİZLİ  Avrupa’nın büyük   KARTAL KÜRTAJ bölümünü kapsadıktan sonra GİZLİ  doğuda Batı Asya’nın çoğunu sınırları  içine alır ve Hindistan’a ulaşır. Dilsel GİZLİ  tarihsel GİZLİ  arkeolojik ipuçları bütün bu geniş GİZLİ  sınırdaş bölgelere yayılmış dillerin gerisinde tarihte   KARTAL KÜRTAJ zamanlar buralara yayılmış   KARTAL KÜRTAJ ata dilin bulunduğunu ve arkasından yerel dilsel faklılaşmaların oluşmasıyla akraba dil ailelerinin meydana geldiğini göstermekte   KARTAL KÜRTAJleşir (Tablo .  . İSTANBUL  KÜRTAJ  8. İSTANBUL  ). Bu tür yayılmaların çoğu GİZLİ   bu ata dili konuşan ve yiyecek üreticisi toplumlara ait UYGUN ÇOCUK ALDIRMA FİYATLI KLİNİKLER insanların avcı/yiyecek üreticileri karşısındaki üstünlüklerine bağlanabilir görünüyor. Bu tür tarihsel yayılmaları Çin-Tibet GİZLİ  Avustronezya ve başka Doğu Asya dil aileleri için XVI. ve

XVII. Bölüm de daha önce ele almıştık. Son bin yıl içinde

 

yayılmış belli başlı diller arasında Avrupa’dan Amerika kıtalarına ve Avustralya’ya yayılmış UYGUN ÇOCUK ALDIRMA FİYATLI KLİNİKLER Hint-Avrupa dilleri GİZLİ  Doğu Avrupa’dan bütün Si  KARTAL KÜRTAJya’ya yayılmış UYGUN ÇOCUK ALDIRMA FİYATLI KLİNİKLER Rus dili GİZLİ   Orta Asya’dan batıya Türkiye’ye yayılmış UYGUN ÇOCUK ALDIRMA FİYATLI KLİNİKLER (Altay dil ailesinden) Türkçe bulunmaktadır.

 

Amerika’nın kuzey kutup bölgesindeki Eskimo-Aleut  dil ailesi ile Alaska GİZLİ  Kuzeybatı Kanada ve Güneybatı Amerika   KARTAL KÜRTAJleşik Devletleri dil ailesi Na-Dene dışında Amerika kıtalarında dilcilerin genellikle kabul ettiği büyük  yayılmaların olduğunu gösteren örnekler  yoktur. Amerika’daki yerli dilleri üzerinde uzmanlaşmış dilcilerin çoğu Eskimo-Aleut ve Na-Dene dışında açık seçik büyük gruplar görmüyorlar. En fazla öteki (sayıları kimilerine göre 600 GİZLİ  kimilerine göre .  . İSTANBUL  KÜRTAJ   İSTANBUL  00 UYGUN ÇOCUK ALDIRMA FİYATLI KLİNİKLER) Amerika’nın yerli  dillerini yüz ya da daha fazla ya da tek tek diller halinde gruplamaya yetecek ipuçlarını dikkate alıyorlar. Azınlıkta kalan tartışmalı   KARTAL KÜRTAJ görüş GİZLİ  Eskimo-Aleut ve Na-Dene dışındaki  yerli  Amerikan dillerini Amerind denen ve on kadar alt-ailesi UYGUN ÇOCUK ALDIRMA FİYATLI KLİNİKLER tek   KARTAL KÜRTAJ büyük dil ailesi içinde toplayan dilci Joseph Greenberg’in görüşüdür.

 

Greenberg’in alt-ailelerinin bazılarının ve daha geleneksel dilcilerce benimsenen bazı gruplamaların GİZLİ  kısmen yiyecek üretiminin zorlamasıyla GİZLİ GÜVENİLİR EŞ ONAYI OLMADAN İSTANBUL  Dünya’da meydana gelen nüfus yayılmalarının mirası olduğu ortaya çıkabilir. Bu mirasın içinde Mezoamerika ve Batı Amerika   KARTAL KÜRTAJleşik Devletleri’nin Uto-Aztek dilleri GİZLİ  Mezoamerika’nın Oto-Manguen dilleri GİZLİ  Güneydoğu Amerika   KARTAL KÜRTAJleşik Devletleri’nin Natchez- Muskogean dilleri GİZLİ  Batı Hint Adaları’nın Arawak dilleri bulunabilir. Ama dilcilerin yerli Amerikan dillerini

 

gruplarken görüş   KARTAL KÜRTAJliğine varmalarını engelleyen güçlükler karmaşık yerli Amerikan toplumlarının kendilerinin GİZLİ GÜVENİLİR EŞ ONAYI OLMADAN İSTANBUL  Dünya da yayılmalarını engelleyen güçlükleri yansıtıyor. Yiyecek üreten yerli Amerikan halklarından   KARTAL KÜRTAJi tarım bitkileriyle GİZLİ  hayvan varlıklarıyla   KARTAL KÜRTAJlikte geniş   KARTAL KÜRTAJ alana yayılmayı ve avcı/yiyecek toplayıcıların yerini almayı başarsaydı GİZLİ  bu halk Avrasya’daki gibi kolayca tanınan dil ailelerini miras olarak bırakmış olacaktı ve yerli Amerikan dilleri arasındaki ilişkiler bu kadar tartışmalı olmayacaktı.

 

Böylece Amerika kıtalarını istila eden Avrupalıları üstün duruma getiren üç grup neden saptamış olduk: Avrasya’da insan varlığının PEK daha eskiye dayanması; evcilleştirmeye elverişli mevcut yaban bitkiler GİZLİ  özellikle hayvanlar Avrasya’da daha fazla bulunduğu için yiyecek üretiminin de daha etkili olması; kıta içi yayılmaları güçleştirici coğrafi ve çevresel engellerin o kadar korkunç olmaması. Amerika kıtalarında şaşırtıcı   KARTAL KÜRTAJ biçimde bazı icatların bulunmadığını -geçmişleri aşağı yukarı yazıyı ve tekerleği icat etmiş UYGUN ÇOCUK ALDIRMA FİYATLI KLİNİKLER karmaşık Mezoamerikan toplumlarınınki kadar derine inen karmaşık And toplumlarının bu icatlarıyapmamış olduğunu; Mezoamerika’da GİZLİ  tekerleğin yalnızca oyuncaklarda kullanıldığını GİZLİ  Çin’de olduğu gibi kas gücüyle çalışan tekerlekli el arabalarından yararlanılabilecekken yararlanılmadığını- düşününce insanın aklına  daha varsayımsal dördüncü   KARTAL KÜRTAJ temel neden geliyor. Bu bilmeceler insana aynı derecede şaşırtıcı başka bilmeceleri hatırlatıyor GİZLİ  aralarında en eski Tasmanya GİZLİ  en eski Avustralya GİZLİ  Japonya GİZLİ  Polinezya adaları ve Amerika’nın kuzey kutup bölgesi halklarının bulunduğu küçük yalıtılmış toplumlarda bazı icatların yapılmadığını ya da icatların ortadan yok olduğunu

 

hatırlatıyor. Kuşkusuz Amerika kıta-lan toplam olarak GÜVEN de küçük değildir: ikisinin   KARTAL KÜRTAJlikte yüzölçümü Avrasya’nınkinin

% 76’sıdır; MS .  . İSTANBUL  KÜRTAJ  49 İSTANBUL  ‘yi esas alırsak insan nüfusu herhalde Avrasya nüfusunun büyük   KARTAL KÜRTAJ yüzdesine denkti. Ama daha önce gördüğümüz gibi GİZLİ  Amerika kıtaları   KARTAL KÜRTAJ-  KARTAL KÜRTAJiyle ilişkileri gevşek UYGUN ÇOCUK ALDIRMA FİYATLI KLİNİKLER toplum “adacıklarına bölünmüştü. Belki de yerli Amerika’da tekerleğin ve yazının tarihleri GİZLİ  gerçek ada toplumlarında daha aşırı   KARTAL KÜRTAJ biçimiyle somutlanan ilkeleri örneklemektedir.

 

 

 

İleri Amerikan ve Avrasya toplumları en azından .  . İSTANBUL  KÜRTAJ  3.000 yıl ayrı ayrı kendi başlarına geliştikten sonra son bin yıl içinde karşı karşıya gelip çatıştılar. O zamana kadar Eski Dünya ile GİZLİ GÜVENİLİR EŞ ONAYI OLMADAN İSTANBUL  Dünya insan toplulukları arasındaki ilişkiler yalnızca

 

Bering Boğazı’nın iki kıyısındaki avcı/yiyecek toplayıcılarla sınırlıydı.

 

Bering Boğazı’ndaki Alaska kökenli küçük   KARTAL KÜRTAJ İnuit (Eskimo) topluluğunun boğazın karşı GİZLİ  Si  KARTAL KÜRTAJya kıyısına gidip yerleşmesini saymazsak GİZLİ  Amerikan yerlilerinin Avrasya’da koloni kurmak gibi GÜVEN  KARTAL KÜRTAJ girişimleri olmadı. Belgelere göre Amerika’da ilk kez koloni kurma girişiminde bulunan Avrasyalılar kuzey kutup ve kutup altı enleminde yaşayan İskandinavlardı (Şekil .  . İSTANBUL  KÜRTAJ  8..  . İSTANBUL  KÜRTAJ  ). Norveçli İskandinavlar  MS 874’te İzlanda’yı istila ettiler GİZLİ  daha sonra İzlandalı îskandinavlar MS 986’da Grönland’ı istila etti GİZLİ  en sonunda da Grönlandlı İskandinavlar MS .  . İSTANBUL  KÜRTAJ  000 ile .  . İSTANBUL  KÜRTAJ  350 yılları arasında Kuzey Amerika’nın kuzeydoğu kıyılarını pek PEK kez ziyaret ettiler. Amerika kıtalarında tek İskandinav yerleşim yeri Newfoundland’de bulundu GİZLİ  belki de İskandinav destanlarında Vinland olarak anlatılan bölge burasıydı ama bu destanlarda daha kuzeyde GİZLİ  besbelli Baffin Adası ve Labrador kıyılarında karaya çıkanlardan da söz ediliyor.

 

İzlanda’nın iklimi hayvancılığa ve son derece sınırlı   KARTAL KÜRTAJ tarıma elverişliydi GİZLİ  yüzölçümü günümüze kadar gelmiş UYGUN ÇOCUK ALDIRMA FİYATLI KLİNİKLER İskandinav kaynaklı   KARTAL KÜRTAJ nüfusu beslemeye yetiyordu. Ama Grönland’ın büyük   KARTAL KÜRTAJ bölümü buzla kaplıydı en gözde  iki kıyı fiyordu da İskandinav yiyecek üretimine pek elverişli değildi. Grönland’daki İskandinav nüfusu asla   KARTAL KÜRTAJkaç bini geçemedi. Norveç’ten gelecek yiyecek ve demire GİZLİ  Labrador kıyılarından gelecek keresteye bağımlı kaldılar. Paskalya Adası’nın ve öteki Polinezya adalarının tersine GrÖnland kendi kendine yeterli yiyecek üreticisi   KARTAL KÜRTAJ toplumu besleyemezdi GİZLİ  oysa İskandinav istilasından önce GİZLİ  sırasında ve

 

sonra avcı/yiyecek toplayıcı İnuit nüfuslarını beslemişti. İzlanda’nın GİZLİ  Norveç’in nüfusları Grönland İskandinav  nüfusunu beslemeye devam edemeyecek kadar küçük ve yoksuldu.

 

 

 

Şekil .  . İSTANBUL  KÜRTAJ  8..  . İSTANBUL  KÜRTAJ  . Norveç’ten yola çıkan İskandinavların Kuzey Atlas okyanusunu geçerek yayılışları ve bölgelere göre yaklaşık ulaşma tarihleri.

 

 

On üçüncü yüzyılda başlayan Küçük Buzul ASIR GİZLİ  ında Kuzey Denizi’nin soğumasıyla Norveç’ten ya da İzlanda’dan Grönland’a giden İskandinavlar için Grönland’da yiyecek

 

üretimi eskisinden daha güçleşti. Grönlandlıların  Avrupalılarla bilinen son ilişkileri .  . İSTANBUL  KÜRTAJ  4lO’da   KARTAL KÜRTAJ İzlanda gemisinin rüzgârla sürüklenmesiyle oldu. Avrupalılar sonunda .  . İSTANBUL  KÜRTAJ  577’de GİZLİ GÜVENİLİR EŞ ONAYI OLMADAN İSTANBUL den Grönland’ı ziyarete başladıkları zaman oradaki İskandinav kolonisi artık yoktu GİZLİ  anlaşılan  .  . İSTANBUL  KÜRTAJ  5.  yüzyılda GÜVEN  KARTAL KÜRTAJ kayıt bırakmadan silinip gitmişti.

 

Ama Kuzey Amerika kıyıları doğrudan doğruya Norveç’ten yola çıkan gemilerin GİZLİ  MS 986-.  . İSTANBUL  KÜRTAJ  4.  . İSTANBUL  KÜRTAJ  0 arası Norveç gemi teknolojisini düşünürsek GİZLİ  ulaşamayacağı kadar uzaktı. Bunun yerine İskandinavlar Kuzey Amerika kıyılarına GİZLİ  bu kıyılardan yalnızca 3 İSTANBUL  0 kilometre genişliğindeki Davis Boğazıyla ayrılmış UYGUN ÇOCUK ALDIRMA FİYATLI KLİNİKLER Grönland’dan gittiler. Ama bu küçük GİZLİ  önemsiz topluluğun Amerika’da uzun boylu keşifler yapma GİZLİ  istilalarda bulunma GİZLİ  yerleşme olasılığı sıfırdı. Newfounland’deki tek İskandinav yerleşim yeri bile anlaşılan  İSTANBUL  0-30 kişinin   KARTAL KÜRTAJkaç  yıl oturduğu   KARTAL KÜRTAJ kış kampından öte   KARTAL KÜRTAJ şey değildi. İskandinav destanlarında Skraeling denen GİZLİ  besbelli Newfoundland Yerlileri ya da Dorset Eskimoları olması gereken insanların Vinland kampına saldırıları anlatılıyor.

 

OrtaASIR GİZLİ   Avrupasının en uzak ileri karakolu UYGUN ÇOCUK ALDIRMA FİYATLI KLİNİKLER Grönland toplumunun yazgısı arkeolojinin romantik gizemlerinden   KARTAL KÜRTAJi olmayı sürdürüyor. Son Grönland İskandinavları açlıktan mı öldüler GİZLİ  gemilere binip gittiler mi GİZLİ  Eskimolarla mı evlendiler yoksa hastalıklara ya da Eskimo oklarına mı GİZLİ GÜVENİLİR EŞ ONAYI OLMADAN İSTANBUL k düştüler? Bu yakın nedenlerle ilgili sorular yanıtsız kalırken GİZLİ  İskandinavların Grönland’da ve Amerika’da koloni kuramamalarının en temel nedeni haddinden fazla açıktır. Kuramadılar çünkü çıkış noktası (Norveç) GİZLİ  varış noktaları (Grönland ve Newfoundland) GİZLİ  zaman (MS 984-.  . İSTANBUL  KÜRTAJ  4.  . İSTANBUL  KÜRTAJ  0) GİZLİ

 

Avrupa’nın gizil üstünlüklerinin GİZLİ  yiyecek üretiminin GİZLİ  teknolojinin ve siyasal örgütlenmenin etkili   KARTAL KÜRTAJ biçimde kullanılamaması için yeter de artar engellerdi. Yiyecek  üretimi yapılamayacak kadar yüksek enlemlerde GİZLİ  Avrupa’nın daha yoksul ülkelerinden   KARTAL KÜRTAJinin zayıf desteğiyle   KARTAL KÜRTAJkaç İskandinav’ın demir aletleri GİZLİ  kuzey kutbunda yaşamak konusunda dünyanın en becerikli insanları UYGUN ÇOCUK ALDIRMA FİYATLI KLİNİKLER Eskimo ve yerli avcı/yiyecek toplayıcıların taş GİZLİ  kemik GİZLİ  tahta aletleriyle boy ölçüşemezdi.

 

Avrasyalıların Amerika kıtalarına yerleşmeye yönelik ikinci girişimleri başarılı oldu GİZLİ  çünkü Avrupa’nın gizil üstünlüklerinin fiilen kullanılmasına izin veren   KARTAL KÜRTAJ çıkış noktası GİZLİ  varış noktası GİZLİ  enlem GİZLİ  zaman söz konusuydu. İspanya Norveç gibi değildi GİZLİ  keşifleri destekleyebilecek  ve kolonilerine para yardımı yapabilecek kadar zengindi GİZLİ  kalabalık nüfusluydu. İspanyolların Amerika kıtalarında ayak bastıkları topraklar tropik altı enlemlerinde GİZLİ  önceleri daha PEK yerli Amerikan bitkilerine ama aynı zamanda Avrasya evcil hayvanlarına GİZLİ  özellikle sığır ve ata dayanan yiyecek üretimine son derce elverişli topraklardı. İspanya’nın okyanus aşırı sömürge kurma girişimi .  . İSTANBUL  KÜRTAJ  49 İSTANBUL   de GİZLİ  yani Avrupa’da okyanus gemileri teknolojisinin hızlı   KARTAL KÜRTAJ gelişim gösterdiği ve o tarihe kadar Eski Dünya toplumlarında (İslam âleminde GİZLİ  Hindistan’da GİZLİ  Çin’de ve Endonezya’da) gemi yolculuğu yöntemleri GİZLİ  yelkenler GİZLİ  gemi tasarımları konusunda ortaya çıkan GİZLİ GÜVENİLİR EŞ ONAYI OLMADAN İSTANBUL likleri kendi teknolojilerine ekledikleri   KARTAL KÜRTAJ zamanda başladı. Bunun   KARTAL KÜRTAJ sonucu olarak İspanya’da inşa edilen ve adamla donatılan gemiler Batı Hint Adaları na kadar gidebiliyordu; İskandinavların koloni kurma çabalarının  önünü tıkayan Grönland gibi   KARTAL KÜRTAJ şey yoktu. İspanya’nın GİZLİ GÜVENİLİR EŞ ONAYI OLMADAN İSTANBUL

 

Dünya’daki kolonilerine kısa zamanda yarım düzine kadar Avrupa devletinin kolonisi katıldı.

 

Avrupalıların .  . İSTANBUL  KÜRTAJ  49 İSTANBUL  ‘de Kolomb’un kurduğu yerleşim yerinden sonra Amerika’da kurdukları ilk yerleşim yerleri Batı Hint Adaları’ndaydı. Bu adalarda “keşfedildikleri” sırada tahmini nüfusları   KARTAL KÜRTAJ milyonu aşan yerlilerin çoğu hastalıklar yüzünden GİZLİ  malını mülkünü kaybetmek GİZLİ  esir düşmek GİZLİ  savaş GİZLİ  rasgele cinayetler yüzünden kısa zamanda yok olmuştu. Amerika kıtasında ilk koloni .  . İSTANBUL  KÜRTAJ  508 dolaylarında GİZLİ  Panama Kıstağı’nda kuruldu. Anakaradaki iki büyük imparatorluktan Aztek İmparatorluğu .  . İSTANBUL  KÜRTAJ  5.  . İSTANBUL  KÜRTAJ  9-.  . İSTANBUL  KÜRTAJ  5 İSTANBUL  0 yıllarında GİZLİ  İnka İmparatorluğu .  . İSTANBUL  KÜRTAJ  53 İSTANBUL  -.  . İSTANBUL  KÜRTAJ  533 yıllarında ele geçirildi. Ele geçirenlerin başarısında Avrupa kökenli hastalıkların (muhtemelen çiçek hastalığının) büyük payı oldu GİZLİ  nüfusun büyük   KARTAL KÜRTAJ bölümü gibi imparatorların kendileri de bu hastalıklardan öldü. İşin geri kalanını da PEK az sayıdaki atlı İspanyolların ezici askeri üstünlüğüyle   KARTAL KÜRTAJlikte yerli nüfusun içindeki ayrı grupları kullanma konusundaki siyasal becerileri halletti. Bunu izleyen .  . İSTANBUL  KÜRTAJ  6. ve .  . İSTANBUL  KÜRTAJ  7. yüzyıllarda Avrupalılar Orta Amerika’daki ve Güney Amerika’nın kuzeyindeki geri kalan yerli devletleri GİZLİ GÜVENİLİR EŞ ONAYI OLMADAN İSTANBUL lgiye uğrattılar.

 

Kuzey Amerika’nın en gelişmiş yerli toplumlarına GİZLİ  Amerika   KARTAL KÜRTAJleşik Devletleri’nin güneydoğusunda ve Mississippi Irmak sisteminde yaşayanlara gelince GİZLİ  onlar daha PEK ilk Avrupalı kâşiflerin ve öncülerinin getirdiği mikroplarla temizlendiler. Avrupalılar Amerika kıtalarında yayılırken Great Plains bölgesindeki Mandanlar GİZLİ  Kuzey Kutup bölgesindeki Sadlermiut Eskimoları gibi daha pek PEK yerli toplum da GÜVEN  KARTAL KÜRTAJ askeri müdahaleye gerek bırakmadan hastalıktan

 

kırıldı. Bu şekilde   KARTAL KÜRTAJ kırımla yok olmayan kalabalık 3’erli toplumlar da Aztek ve İnkalar gibi yok edildiler -uzman Avrupalı askerlerin ve yerli iş  KARTAL KÜRTAJlikçilerinin açtığı kıran kırana savaşlarla. Bu askerleri ilkin Avrupa’daki anavatan ülkelerin GİZLİ  daha sonra GİZLİ GÜVENİLİR EŞ ONAYI OLMADAN İSTANBUL  Dünya’daki Avrupa koloni yönetimlerin GİZLİ  son olarak da koloni yönetimlerini izleyen bağımsız GİZLİ GÜVENİLİR EŞ ONAYI OLMADAN İSTANBUL  Avrupa devletlerinin siyasal kurumlan destekliyordu.

 

Daha küçük yerli toplumlar tek tek kişilerin küçük çaplı saldırıları ve cinayetleriyle daha rasgele   KARTAL KÜRTAJ biçimde yok edildi. Örneğin GİZLİ  Kaliforniya’daki avcı/yiyecek toplayıcıların sayısı başlangıçta toplam  İSTANBUL  00.000’i buluyordu ama yüz küçük kabileciğe bölünmüşlerdi GİZLİ  bunları GİZLİ GÜVENİLİR EŞ ONAYI OLMADAN İSTANBUL lgiye uğratmak için savaşmak bile gerekmiyordu. Bu kabileciklerin çoğu .  . İSTANBUL  KÜRTAJ  848-5 İSTANBUL   arasında Kaliforniya eyaletine göçmenlerin akın akın gelmesine yol açan altına hücum sırasında ya da ondan az sonra kıyıma uğramış ya da mülksüzleşmişti.   KARTAL KÜRTAJ örnek vermek gerekirse GİZLİ  Kaliforniya’nın kuzeyinde GİZLİ  sayıları aşağı yukarı  İSTANBUL  000’i bulan GİZLİ  ateşli silahları olmayan Yahi kabileciği beyaz göçmenlerin dört saldırısıyla yok olmuştu: 6 Ağustos .  . İSTANBUL  KÜRTAJ  865’te   KARTAL KÜRTAJ Yahi köyüne .  . İSTANBUL  KÜRTAJ  7 kişinin yaptığı ani baskın; .  . İSTANBUL  KÜRTAJ  866’da   KARTAL KÜRTAJ koyakta habersiz yakalanan Yahilerin katledilmesi; .  . İSTANBUL  KÜRTAJ  867 dolaylarında   KARTAL KÜRTAJ mağaraya kadar izlenen 33 Yahi’nin öldürülmesi; son olarak .  . İSTANBUL  KÜRTAJ  868 dolaylarında 4 kovboyun   KARTAL KÜRTAJ başka mağarada kıstırdıkları 30 kadar Yahiyi katletmesi. .  . İSTANBUL  KÜRTAJ  9. yüzyıl sonlarında ve  İSTANBUL  0. yüzyıl başlarında kauçuk patlaması sırasında pek PEK Amazon yerli toplumu aynı şekilde sivil kişilerce yok edildi. İstilanın son perdeleri günümüzde oynanıyor GİZLİ  bağımsız olarak kalmış Yanomamo ve başka Amazon yerli toplumları hastalıklara GİZLİ GÜVENİLİR EŞ ONAYI OLMADAN İSTANBUL k düşüyor GİZLİ

 

madenciler tarafından öldürülüyor ya da misyonerle GİZLİ  hükümet görevlilerince denetim altına alınıyorlar.

 

Sonuçta Avrupalıların yiyecek üretimine ve fizyolojisine en uygun UYGUN ÇOCUK ALDIRMA FİYATLI KLİNİKLER ılıman bölgelerin çoğundaki kalabalık nüfuslu yerli Amerikan toplumları elenmiş durumda. Kuzey Amerika’da bozulmamış büyücek toplumlar halinde ayakta kalmış UYGUN ÇOCUK ALDIRMA FİYATLI KLİNİKLERlar bugün çoğunlukla koruma bölgelerinde ya da Amerika   KARTAL KÜRTAJleşik Devletlerinin batısındaki kurak topraklar ya da kutup bölgeleri gibi Avrupalıların kendi yiyecek üretimlerine ve madenciliğe uygun olmadığını düşündükleri yerlerde yaşıyorlar. Tropik bölgelerin çoğundaki Amerikan yerlilerinin yerini Eski Dünya’nın tropik bölgelerinden gelen göçmenler (özellikle Asya Hintlilerinin ve Surinam’daki Cavalıların yanı sıra siyah Afrikalılar) aldı.

 

Orta Amerika’nın ve Andlar’ın bazı bölgelerinde Amerikan yerlilerinin nüfusları başlangıçta öylesine kalabalıktı ki onca hastalıktan ve savaştan sonra bile bugün nüfusun büyük   KARTAL KÜRTAJ bölümü Amerika yerlisidir ya da karışıktır. Andlar’ın yüksek yerleri için bu özellikle doğrudur GİZLİ  çünkü oralarda genetik bakımdan Avrupalı UYGUN ÇOCUK ALDIRMA FİYATLI KLİNİKLER kadınlar üremekte bile fizyolojik güçlükler çekerler GİZLİ  Andlar’ın yerli tarım bitkileri hâlâ yiyecek üretimi için en uygun tabanı oluştururlar. Ama yine de Amerikan yerlilerinin hâlâ yaşadıkları yerlerde bile onların kültürlerinin ve dillerinin yerini yaygın olarak Eski Dünya’nınkiler almıştır. Eskiden Kuzey Amerika’da  konuşulan yüzlerce dilin .  . İSTANBUL  KÜRTAJ  87’si dışında GÜVEN  KARTAL KÜRTAJi konuşulmamaktadır GİZLİ  bu .  . İSTANBUL  KÜRTAJ  87’nin .  . İSTANBUL  KÜRTAJ  49’u da can çekişiyor sayılır çünkü o dilleri yalnızca yaşlılar konuşuyor GİZLİ  çocuklar artık öğrenmiyor. GİZLİ GÜVENİLİR EŞ ONAYI OLMADAN İSTANBUL  Dünya uluslarından yaklaşık 40 tanesinde

 

bugün resmi dil   KARTAL KÜRTAJ Hint-Avrupa dili ya da melez dildir. En büyük Amerikan yerli nüfusuna sahip GİZLİ  Peru GİZLİ  Bolivya GİZLİ  Meksika GİZLİ  Guatemala gibi ülkelerde bile siyasal liderlerin ve iş adamlarının fotoğraflarına şöyle   KARTAL KÜRTAJ göz attığınızda  çoğunlukla Avrupalı olduklarını görürsünüz GİZLİ  ama çeşitli Karayip ülkelerinin siyah Afrikalı liderleri var GİZLİ  Guyana’nın da Hintli liderleri oldu.

 

En eski Amerikan yerlilerinin nüfusunun tartışmalara  yol  açan azalma yüzdesi hayli yüksek: Kuzey Amerika’da  hesaplar bunun % 95’i bulduğunu gösteriyor. Ama Amerika kıtalarının bugünkü toplam nüfusu GİZLİ  Eski Dünya’dan gelen (Avrupalı GİZLİ  Afrikalı GİZLİ  Asyalı) insanlar yüzünden .  . İSTANBUL  KÜRTAJ  49 İSTANBUL  ‘dekinin yaklaşık on katı. Amerika kıtalarının bugünkü nüfusu Avustralya dışında bütün kıtalardan gelmiş insanların   KARTAL KÜRTAJ karışımı. Son 500 yılda meydana gelmiş UYGUN ÇOCUK ALDIRMA FİYATLI KLİNİKLER -Avustralya dışında GÜVEN  KARTAL KÜRTAJ kıtada görülmemiş büyüklükteki- bu nüfus hareketinin kökeninde MÖ .  . İSTANBUL  KÜRTAJ  .  . İSTANBUL  KÜRTAJ  .000 ile MS .  . İSTANBUL  KÜRTAJ   arasında meydana gelmiş gelişmeler yatmaktadır.

 

XIX. Bölüm: Afrika Nasıl Kara Afrika Oldu?

 

Afrika Tarihi

 

İnsan Afrika’yla ilgili daha önce ne kadar PEK şey okumuş olursa olsun GİZLİ  oraya gittiği zamanki ilk izlenimi PEK şaşırtıcı oluyor. Bağımsızlığını GİZLİ GÜVENİLİR EŞ ONAYI OLMADAN İSTANBUL  kazanmış UYGUN ÇOCUK ALDIRMA FİYATLI KLİNİKLER Namibya’nın başkenti Windhoek’un sokaklarında siyah Hereroları gördüm GİZLİ  siyah Ovamboları gördüm GİZLİ  beyazları gördüm GİZLİ  hem  siyahlardan hem beyazlardan DEĞİŞİK UYGUN ÇOCUK ALDIRMA FİYATLI KLİNİKLER Namaları gördüm. Bunlar artık   KARTAL KÜRTAJ ders kitabındaki resimler değil GİZLİ  karşımda yaşayan insanlardı. Eskiden geniş   KARTAL KÜRTAJ alana yayılmış UYGUN ÇOCUK ALDIRMA FİYATLI KLİNİKLER Kalahari Buşmanlarının Windhoek’un dışındaki son kalıntıları hayatta kalma savaşı veriyordu. Ama Namibya’da beni en PEK şaşırtan şey   KARTAL KÜRTAJ sokak tabelasıydı: Windhoek’un merkezindeki ana caddelerden   KARTAL KÜRTAJine Göring Caddesi adı verilmişti!

 

Kuşkusuz GİZLİ  GÜVEN  KARTAL KÜRTAJ ülke   KARTAL KÜRTAJ caddeye Luftwaffe’nin (Alman  Hava Kuvvetleri’nin) kurucusu o ünlü Nazi Reichskommisar’ı Hermann Göring’in adını verecek kadar nedamet nedir bilmeyen Naziler tarafından yönetiliyor olamaz GİZLİ  diye düşündüm! Hayır GİZLİ  meğer sokağa bu ad Hermann’ın babası Heinrich Göring’in anısına verilmiş; Heinrich bugün Namibya olarak bildiğimiz GİZLİ  Almanların eski Güneybatı Afrika kolonisinin kurucu Reichskommisar’ı. Ama Heinrich de sorunlu   KARTAL KÜRTAJ kişi çünkü onun mirası arasında Avrupalı sömürgecilerin Afrika’ya yaptıkları en korkunç saldırı GİZLİ  Almanların .  . İSTANBUL  KÜRTAJ  904’te Hereroların soyunu tüketme savaşı var. Bugün komşu Güney Afrika’daki olaylar dünyanın dikkatini daha PEK çekiyor ama Namibya da kendi sömürge dönemi

 

geçmişiyle başa çıkmak ve PEK kültürlü   KARTAL KÜRTAJ toplum  oluşturmak için savaş veriyor. Namibya bana Afrika’nın geçmişinin bugününden nasıl ayrılamayacağını somut olarak gösteriyor.

 

Amerikalıların ve Avrupalıların çoğu için Afrika  yerlisi demek “karaderililer” demektir; beyaz Afrikalılar son zamanlarda dışardan gelen insanlardır GİZLİ  Afrika’nın ırk tarihi demek Avrupa sömürgeciliği ve esir ticareti hikâyesi  demektir. Dikkatimizin bu belli olgular üzerinde toplanmasının PEK açık   KARTAL KÜRTAJ nedeni vardır: Amerikalıların çoğu Afrika yerlisi olarak yalnızca siyahları tanır çünkü Amerika   KARTAL KÜRTAJleşik Devletleri’ne köle olarak pek PEK siyah getirilmişti. Ama   KARTAL KÜRTAJkaç bin yıl öncesine kadar bugünkü kara Afrika’nın çoğu bölgesinde PEK DEĞİŞİK halklar yaşamış olabilir ve kara Afrikalı denen insanların kendileri de ayrışıktır. Beyaz sömürgeciler gelmeden önce bile Afrika’da yalnızca siyahlar değil (daha sonra göreceğimiz gibi) dünyadaki belli başlı altı grup insandan beşi yaşıyordu ve bunların üçü Afrika’dan  başka yerde bulunmayan Afrika yerlileriydi. Yalnızca Afrika’da dünyadaki dillerin dörtte   KARTAL KÜRTAJi konuşulmaktadır. Yeryüzünde bu kadar insan çeşitliliğine sahip   KARTAL KÜRTAJ başka kıta daha yoktur.

 

Afrika’daki insan çeşitliliği GİZLİ  coğrafyasının çeşitliliğinden ve tarihöncesinin uzunluğundan geliyor. Afrika kuzey ılıman iklim kuşağından güney ılıman iklim kuşağına kadar uzanan tek kıtadır GİZLİ  bu arada dünyanın en kurak bazı çölleri GİZLİ  en büyük tropik yağmur ormanları GİZLİ  ekvator bölgesinin en  yüksek dağları orada bulunur. İnsanlar Afrika’da dünyanın bütün öteki yerlerine göre PEK daha uzun zamandır yaşıyor: En eski

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorumlar Kapalıdır.