Gebelik Hesaplama

Gebelik tarihinizi hesaplamak için son adet tarihinizi giriniz.

Son adet tarihinizin ilk gününü girin:

Gün:

Ay:

Yıl:


HaftaGünlük Hamilesiniz


Bebeğinizin muhtemel doğum tarihi



Gebelik Hesaplama Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Hamile olduğunuzu öğrenmenizle birlikte, aklınıza takılan ilk sorular genellikle “Şu anda karnımın içerisinde neler oluyor, kaç haftalık hamileyim, bebeğim hangi boyutta?” ve “Bebeğim acaba ne zaman doğacak” gibi soruları olur.

Öncelikle tebrik sizi ediyoruz. Çok heyecanlı ve keyifli bir serüvende yol almaya başladığnızı bilmenizi isteriz. Hamilelik yolculuğunuzda, size hafta hafta hangi aşamalardan geçeceğinizi anlatan bir rehber sunmak istedik. Yani gebelik haftası hesaplama motorumuz ile doğru şekilde bilgilendirmek istedik.

Kadın doğum doktorları, gebelik takvimlerini hesaplarken sanılanın aksine döllenme tarihini değil, son adet tarihinin başlangıç gününü genelde baz alır. Döllenme tarihi ise, genellikle son adet olan (menstrual dönem) tarihinden yaklaşık 15 gün sonrasıdır.

Sizler her ne kadar yakınlarımızla konuşurken “Bebeğin kaç aylık” sorusuyla sıklıkla karşılaşsak da, tıbbi anlamda gebelik takvimi oluşturulurken yapılan hesaplamalar, ay hesabına göre değil hafta hesabına göre yapılır. Doğum ise genellikle 38. ve 42. haftalar arasında gerçekleşir.

Size sunacağımız takvim, yaklaşık bir tahmindir. Doğumların yalnızca yaklaşık %5’i tam olarak tahmin edilen tarihlerde gerçekleşmektedir. Ayrıca çoğu doğum gebelik takviminde tahmin edilenden bir hafta önce veya sonra gerçekleşebilmektedir. Her hamilelik kendine özeldir, ve bebeğiniz ne zaman hazır ise o zaman size gelecektir.

Öte yandan, aşağıda yazılı olanları da unutmamak gerekir ki

  • Adetlerin düzensiz görülmesi,
  • Tüp bebek tedavisi ile hamile kalınması,
  • Ovülasyon tarihinin gecikmesi,
  • Son adetin başlangıç tarihinin yanlış hatırlanması

Gibi durumlar, genellikle anne adaylarının hamilelik haftalarında sapmalara neden olabilmektedir.

Bu gibi durumlarda en doğru olanı, kadın doğum uzmanınızın ultrason ölçümleri gerçekleştirmek suretiyle hamilelik haftasını tespit etmesi olacaktır. Doktorunuz, her şeyin yolunda gittiğinden emin olmak için genellikle randevularınızda idrar testi, kan testi, ve smear testi isteyebilecektir.

Ayrıca şunlarıda eklemek gerekirse,

  • Ceninlerin kalp atışlarının ilk duyulduğu tarih (ki genelde 9. ila 12. hafta arası gerçekleşir),
  • Bebeğinizin hareketlerini ilk hissettiğiniz tarih (ki bu da genelde 16. ila 22. hafta arası gerçekleşir),
  • Doktorunuz tarafından gerçekleştirilen dip / uterus ölçümleri, ve dibin göbeğe ulaşma tarihi (bu yaklaşık 20. haftada gerçekleşir),

Hamilelik sürecinizin ne derece gerçeğe yakın olduğu hakkında size önemli ipuçları verecektir.

Sizlere sağlıklı ve mutlu bir hamilelik temenni ediyor, bu keyifli yolculuğunuzun sonunda bebeğinizi sağlıklı bir şekilde kucağınıza almanızı diliyoruz.